Rodzaj grilla a smak potraw – mity vs rzeczywistość

Debata społeczna na temat wpływu węgla drzewnego i gazu na smak grillowanych potraw trwa od dawna i wydaje się nie mieć końca. Miłośnicy grillów węglowych twierdzą, że to właśnie węgiel nadaje charakterystyczny smak daniom z grilla. Zwolennicy grillów gazowych uważają natomiast, że gaz pozwala uzyskać równie smaczne jedzenie a do tego zdrowsze. Jak jest naprawdę?

Nowoczesne grille

Zaawansowana technologia i komfortowe rozwiązania stosowane w grillach elektrycznych, gazowych i węglowych powodują, że dzisiaj dyskusja na temat szybkości rozgrzewania, utrzymywania temperatury i wygody użytkowania schodzi na dalszy plan. Wszystkie grille znanych i cenionych marek, takich jak Broil King, prezentują wysoki poziom, gwarantują komfort użytkowania i dają swoim właścicielom wiele powodów do zadowolenia. Najczęściej spory odnośnie wyższości grilla węglowego dotyczą smaku. Wiele osób twierdzi, że węgiel drzewny daje prawdziwy „grillowy” smak a gaz nadaje potrawom chemiczny smak. Czy tak jest w rzeczywistości ? Zdecydowanie nie.

 Gaz jest bez smaku i bez zapachu

Propan stosowany w butlach gazowych a także gaz ziemny nie mają smaku, zapachu ani barwy. Wynika z tego jasno, że nie mogą  one wpływać na smak potraw. Skąd zatem bierze się ten mit? Po otwarciu zaworu zbiornika i przed zapaleniem rzeczywiście można wyczuć specyficzny zapach. Jego źródło to nieszkodliwa substancja, która jest stosowana jako środek bezpieczeństwa (ostrzega przed wyciekiem gazu, ponieważ umożliwia wykrycie go przez zapach). Po chwili nie pozostawia ona jednak żadnego smaku i zapachu. W wyniku spalania gazu uwalnia się jedynie dwutlenek węgla i para wodna.

Kolejną dosyć prozaiczną kwestią, która może umacniać ten mit może być pojawiający się dym w trakcie rozgrzewania grilla gazowego. Warto wziąć pod uwagę, że tak samo jak na każdym innym urządzeniu do gotowania, mogą się na nim znajdować jakieś niedomyte resztki jedzenia czy chociażby pajęczyna.

Waporyzacja (odparowywanie) daje prawdziwy smak z grilla

Trudno nie zgodzić się z faktem, że niektóre drzewa liściaste dodają wyjątkowego aromatu podczas grillowania potraw. Gdy  jednak mowa o smaku „ prawdziwego grilla” większość osób ma na myśli coś zupełnie innego – smak, który uzyskujemy w procesie odparowywania. Mówiąc najogólniej, wytapiający się tłuszcz i soki ściekają z jedzenia na jakąś gorącą powierzchnię pod spodem – może to być rozgrzane węgiel lub płytę grzewczą– po czym odparowują nadając w ten sposób wyjątkowe walory smakowe charakterystyczne dla grillowanych potraw. 

Grille Broil King, aby dostarczyć użytkownikom maksimum doznań smakowych, są wyposażone w płyty grzewcze wykorzystujące technologię Flav-R-Wave. Ich płyty grzewcze przykrywają palniki, aby je chronić, równomiernie rozprowadzać ciepło oraz odparowywać ściekające płyny i odprowadzać nadmiar tłuszczu.

Jeśli zależy Ci na uzyskaniu dodatkowego smaku dymu możesz dokupić akcesoria do grillowania takie jak drewienka do wędzenia. Są to zrębki wybranych aromatycznych gatunków drzew umieszczone w pudełku, które wkłada się na rozgrzany ruszt.

Wybierz dopasowany do Twoich potrzeb grill Broil King 

Porównując gaz i węgiel, wybór sprowadza się ostatecznie do preferencji związanych z samym procesem grillowania a także miejscem, w którym planujesz gotować. O ile grill węglowy jest nieodłącznym towarzyszem przy biwakach i wypadach za miasto o tyle grille gazowe często goszczą na balkonach i w ogrodach.

Pewne jest, że oba rodzaje grilla  dają możliwość uzyskania autentycznego smaku z grilla. Niezależnie od tego, na który rodzaj padnie wybór, swój następny grill gazowy lub węglowy znajdziesz na stronie grillamjster.pl.  Nasz zespół pomoże w doborze grilla i akcesoriów do grillowania, tak abyś mógł  prosto i wygodnie odkrywać nowe smaki!

Leave a Comment