Jakie wino włoskie wybrać, ile kosztuje i gdzie je kupić?

Jakie wino włoskie wybrać, ile kosztuje i gdzie je kupić?

Włochy mają jeden z największych rodzajów win, niż gdziekolwiek indziej na świecie, a do ich produkcji używa się 605 unikalnych winogron. Włochy są najbardziej znane z win wytwarzanych z rodzimych winogron. Klasyczne włoskie wina czerwone to Barolo i Barbaresco, Chianti i Chianti Classico, Amarone i Valpolicella. Wina produkowane w górach są często droższe i mają elegancki smak, podczas gdy wina uprawiane na płaskim terenie są stosunkowo niedrogie. Sprawdź w naszym artykule gdzie kupić i za ile prawdziwe wino włoskie.

Włochy — idealne miejsce do produkcji wina

Już starożytni Grecy nazywali Włochy krainą winorośli. Śródziemnomorski klimat jest idealny do uprawy winogron z dużą ilością słońca, wyjątkowymi i zróżnicowanymi glebami oraz wieloma górami i wzgórzami, które zapewniają idealne nasłonecznienie, wentylację i drenaż gleby. Włochy przodują na świecie w produkcji wina, produkując rocznie około 54 milionów hektolitrów wina. To równowartość prawie 7 miliardów standardowych butelek wina każdego roku. wiele z tych butelek ma dla Ciebie sklep z alkoholami Zielona Góra. Znajdziesz w nim największy wybór włoskich win w sieci. Już teraz sprawdź ofertę eszampan.

Historia produkcji wina we Włoszech

Naukowcy odkryli niedawno żywicę z pestek winogron w glinianych wazach w sycylijskiej jaskini. Wskazywałoby to, że Włochy produkują wino od 4000 lat p.n.e. Mając prawie 6000 lat doświadczenia w produkcji wina, Włochy miały dużo czasu na eksperymentowanie i zrozumienie, które winogrona są odpowiednie dla każdego obszaru, a także na odpowiednią selekcję, w której wybiera się poszczególne winorośle, które zapewniają idealne cechy lub są najsilniejsze.

Ile jest włoskich winogron?

Podczas gdy różne źródła podają, że Włochy mają od 300 do 2000 winogron, oficjalnie w całych Włoszech używa się 605 winogron do produkcji win. Są one rejestrowane w Registro Nazionale delle Varietà di Vite. Jest to rejestr Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (MiPAAF). 

Włochy szczycą się największą liczbą winogron na świecie. 77% terytorium Włoch zajmują wzgórza i góry, na które wpływ mają trzy morza: Tyrreńskie, Adriatyckie i Jońskie. To wyjaśnia wysoki poziom naturalnej różnorodności i dlatego z biegiem czasu rozwinęło się tak wiele unikalnych winogron. Listę włoskich winogron zaczyna Abbuoto, czerwone winogrono z okolic Rzymu, z którego prawdopodobnie wytwarzano Caecubum – słynne rzymskie wino, wychwalane przez Pliniusza Starszego i Horacego. Ostatnim winogronem z którego robi się wino włoskie na liście, jest Zweigelt, uprawiany w pobliżu austriackiej granicy w Alto Adige w celu uzyskania eleganckich czerwonych win. 

Liczba winogron nie jest ustalona. MiPAAF nadal ocenia winogrona i klony sadzone w winnicach w całych Włoszech. W sytuacji gdy wyjątkowość winogron jest potwierdzona analizą DNA, zostaje ona wpisana do Registro Nazionale. Jeśli oceniana odmiana jest bliskim krewnym innego winogrona, zostanie dodana jako klon lub biotyp.

Jakie jest najlepsze włoskie wino?

Istnieją dwa sposoby, aby dowiedzieć się, które są najlepsze włoskie wina (https://eszampan.pl/100-wino-wloskie). Po pierwsze, możesz spojrzeć na tabele sporządzone przez ekspertów w ramach konkursów i degustacji wina, a po drugie, możesz sprawdzić listy bestsellerów w sklepach z winami. Nadal rozglądasz się za włoskim winem? Odwiedź sklep z winem włoskim. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie i będziesz fachowo obsłużony. Mają tam też dla Ciebie najlepsze wino francuskie.

Możesz także przeczytać

Leave a Comment