W letnie miesiące wiele osób marzy o tym, aby spędzić czas na świeżym powietrzu razem z rodziną czy też znajomymi. Spotkanie w plenerze to jednak nie tylko zabawa i odpoczynek. To także pyszne posiłki przygotowywane na grillu. Metoda przyrządzania dań na żarzących się węglach jest stara jak świat, a przepisów na znakomite mięsa, ryby, warzywa czy sery jest bez liku. Każdy może wybrać to, co lubi. Większy dylemat stanowi jednak sam rodzaj grilla. Najpopularniejsze są modele węglowe, gazowe i elektryczne. Dowiedz się, który z nich jest najlepszą opcją.
Grill węglowy
Grille na węgiel to klasyczne rozwiązanie, które nadal cieszy się ogromnym uznaniem wśród miłośników jedzenia w plenerze. Jest to spowodowane charakterystycznym smakiem potraw, które są przygotowywane wolniej i dzięki temu mają wyjątkowy, dymny aromat. Jest to znacząca zaleta, niemożliwa do uzyskania w innych typach grilli. Minusem jest dłuższy czas rozpalania, a także konieczność czyszczenia po każdym użyciu.
Grill węglowy najczęściej jest wykonywany z metalu, ponieważ jest to materiał odporny zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i działanie czynników atmosferycznych. Firma Konstalmet oferuje model o ciekawej estetyce i wysokiej funkcjonalności. Gatunek stali, użyty do konstrukcji grilla, samoczynnie wytwarza ochronną powłokę o rudawym kolorze, co nadaje niepowtarzalnego stylu.
Grill gazowy
Grill na gaz zyskuje coraz większą popularność. Zawdzięcza to głównie prostocie użytkowania oraz błyskawicznemu nagrzewaniu. Co więcej, temperatura na takim sprzęcie może być łatwo kontrolowana. Niezależne palniki umożliwiają przygotowanie różnych potraw w tym samym czasie. Możliwość regulacji ognia zapewnia, że nic się nie spali. Sam proces rozpalania ogranicza się do włączenia odpowiedniego palnika, co pozwala rozpocząć gotowanie niemal natychmiast.
Bardzo ważną zaletą grilla gazowego jest też łatwe czyszczenie, ponieważ nie ma konieczności usuwania węgla i popiołu. Czynnikiem, który może przemawiać za innym modelem, jest cena. Kupując grill gazowy, trzeba być przygotowanym na spory wydatek.
Grill elektryczny
W przeciwieństwie do węglowych i gazowych odpowiedników grille elektryczne nie wymagają dużo miejsca. Co więcej, mogą też być używane wewnątrz pomieszczeń. Sezon na pyszne mięsa i warzywa może więc trwać cały rok. Elektryczny sprzęt jest też bardzo wygodny, ponieważ wystarczy go tylko podłączyć do gniazdka.
Czyszczenie grilla na prąd nie należy do trudnych zadań. Powierzchnia najczęściej pokryta jest nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu nie trzeba skrobać resztek potraw. Minusem może być wielkość grilla. Niewielki rozmiar urządzenia sprawia, że można je łatwo przenosić, ale duża liczba osób na przyjęciu może okazać się wyzwaniem.
Jaki grill kupić?
Najnowsze grille wyposażone są w zaawansowane technologicznie rozwiązania, które nie pozwalają na spalanie tłuszczów wytapianych z przygotowywanego jedzenia. Dzięki temu nie dopuszczają do emisji szkodliwych dla zdrowia substancji. Technika konstrukcji tego rodzaju sprzętów jest na tyle rozwinięta, że trzeba zwrócić uwagę jedynie na kształt grilla i własne preferencje. Oczywiście nie bez znaczenia będzie też dostępny budżet.