Zaplanowanie, zaaranżowanie oraz wykonanie małej kuchni w bloku często przypomina stworzenie małego dzieła sztuki. Pomieszczenie to bowiem musi być doskonale zaprojektowane, funkcjonalne i przy okazji estetyczne. Optymalne zagospodarowanie przestrzeni kuchennej jest dużym wyzwaniem – liczy się każdy centymetr. Oto konkretne rady, które pomogą w stworzeniu nowoczesnej kuchni.
Kuchnia na wymiar – najważniejsze kroki
Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest stworzenie naszej kuchni pod konkretne wymiary. Takie podejście sprawi, że unikniemy przykrych niespodzianek logistycznych w przyszłości i pozwoli nam cieszyć się w pełni przemyślanej kuchni.
Precyzyjne pomiary
Najważniejszym krokiem jest rzetelny pomiar aranżowanej przestrzeni kuchennej. Musimy bardzo precyzyjnie zorientować się jakim metrażem dysponujemy, aby następnie przeanalizować jego umeblowanie. Kuchnia na wymiar wymaga bardzo dokładnych pomiarów, które stanowić będą o kolejnych etapach i zastosowaniu w kuchni odpowiedniej szerokości np. zmywarki oraz lodówki. W przypadku zmywarek mamy do wyboru dwie szerokości: 45 oraz 60 cm, z kolei w przypadku lodówki mówimy o pełnym spektrum możliwości.
Instalacje sanitarne i przyłącza
Kolejną bardzo istotną kwestią względem wymiarów jest instalacja sanitarna. W dużej mierze zależy ona od preferencji właściciela czy będzie chciał zastosować na przykład rozdrabniacz do odpadów organicznych, czy zlew jedno lub 1.5 komorowy, czy dedykowane kosze na odpady. Elementy te determinują system odpowiednich przyłączy sanitarnych, odpływu, jak również wewnętrznej konstrukcji szafki podkuchennej. Również, na tym etapie kluczowe będzie określenie ilości gniazd elektrycznych. Zarówno do zmywarki, która będzie znajdować się blisko zlewu jak np. do serwo szuflady, którą właściciel może zechcieć zastosować.
Gniazda elektryczne i siła
Nowoczesna kuchnia na zamówienie powinna koniecznie uwzględnić odpowiednie rozmieszczenie gniazd elektrycznych. Wokół kuchni, szczególnie małej, gromadzi się wiele sprzętów: zmywarka, płyta indukcyjna, lodówka. Każdy z nich wymaga zasilania elektrycznego, w przypadku płyty indukcyjnej może być potrzeba zastosowania dedykowanego zasilania tzw. siły. (400V) zamiast standardowego zasilania jednofazowego na tzw. wtyczkę (230V). Coraz częściej pojawiają się płyty z zasilaniem jednofazowym. Kuchnia na wymiar jak również odpowiedni system maskowań pozwolą ukryć kable zasilające. Zazwyczaj znajdują się one za szafkami dlatego tak ważne jest zaplanowanie zasilania znacznie wcześniej.
Co? Gdzie? Jak?
W przypadku małej kuchni na wymiar decydującą kwestią jest również ilość szafek. Podczas planowania mebli kuchennych trzeba, a na pewno warto, wziąć pod uwagę ile szaf i szuflad jest nam niezbędnych. Nie ma nic bardziej przykrego niż przypadkowo zaaranżowana kuchnia, która nie spełnia naszych oczekiwań logistycznych. Właściciel przyszłej kuchni na wymiar powinien wraz z projektantem ustalić najbardziej optymalny układ przestrzeni kuchennej. Możliwości aranżacji jest bardzo wiele. Warto je przedyskutować z wykonawcą, aby uniknąć przykrych niespodzianek. Kwestią często, niestety, pomijaną jest również wybór odpowiednich uchwytów do mebli kuchennych.
Rozwiązania wewnątrz szafkowe
Meble na wymiar dają szerokie możliwości aranżacyjne wewnątrz samych szafek. Znakomicie sprawdza się tutaj system podwójnych szuflad, tzw. podwójna szuflada, która zawsze pomieści dodatkowe artykuły, deski, szpargałki. Dobrym pomysłem jest również zastosowanie szafek typu cargo. Najczęściej stosowane to te o szerokości 45 cm i 30 cm, jednak w przypadku małej kuchni na wymiar możemy zastosować cargo o szerokości 15 cm. W tym przypadku możemy postawić na pełną wysokość takiej piętnastki czyli od podłogi do sufitu. Zastosowany system jezdny oraz wewnętrzne rozplanowanie takiego wąskiego aczkolwiek wysokiego cargo pozwoli na przechowywanie niezliczonej ilości rzeczy, a właściciela będzie rozpierać duma i satysfakcja z tak praktycznego rozwiązania. Kolejnym pomysłem, szczególnie w przypadku małej kuchni na wymiar j est zastosowanie szafek narożnych, w której można wykorzystać system wyjeżdżającej półki typu „nerka”. Dzięki temu można w sposób praktyczny wykorzystać pełny potencjał tak zaaranżowanego mebla kuchennego.
Materiał i wykończenie kuchni na wymiar
Jednym z bardzo istotnych kwestii w kuchni na zamówienie jest zastosowanie odpowiednich materiałów do jej wykonania oraz wybranie solidnego blatu. Kuchnia jest bodajże najbardziej eksploatowanym miejscem w domu. Jest nieustannie wystawiona na działanie, wody, wilgoci, pary, temperatury. Warto więc zastosować materiały, które najlepiej sprawdzają się w takich warunkach. Fronty mebli są dostępne w gotowej płycie, akrylu jak również lakierowane. Wybrany materiał przesądza o wyborze uchwytów. Elementem niewidocznym, jednak bardzo wpływającym na użytkowanie jest system okuć. Meble kuchenne powinny wykorzystywać renomowane zawiasy i tory jezdne.
Mała kuchnia na wymiar
Mała kuchnia na wymiar to z pewnością niemałe wyzwanie. Podczas planowania i aranżacji warto poświęcić dużo czasu na precyzyjne określenie, czego potrzebujemy i jakie są nasze oczekiwania względem użytkowania. Każda z przedstawionych kwestii, jeśli zostanie pominięta na etapie planowania, może niemiło zaskoczyć właściciela, a przecież kuchnia to „serce” naszego domu. Warto o to serce zadbać.
W przygotowaniu niniejszego artykułu pomogła Julia Jasińska z ERTON, firmy tworzącej kuchnie na wymiar: https://erton.pl/m/kuchnia/.