Jak wybrać dobrego producenta lodów do swojej restauracji?

Wiele restauracji i punktów gastronomicznych posiada w swojej karcie propozycję deserów lodowych, które cieszą się niesłabnąca popularnością nie tylko latem, ale i zimą znajdują swoich koneserów. Lody lubią wszyscy zarówno dorośli, jak i dzieci, a rosnące wymagania konsumentów sprawiają, że ich cena przestaje się liczyć na rzecz jakości.

Jeśli zatem zależy nam na dobrej opinii naszego lokalu warto wybrać dobrego producenta lodów, którego produkty wraz z zadowoleniem klienta zwiększą nasze dochody. Wybór ten nie powinien być lekceważony, ponieważ złe lody w jednej chwili mogą zrazić do nas klientów, dobre zaś pozwolą zbudować ich zaufanie oraz ugruntować naszą renomę.

Lody prawdziwe, a lody przemysłowe

Na rynku dostaniemy wiele propozycji różnych lodów w wielu kuszących smakach i apetycznych odsłonach. Warto jednak dowiedzieć się, czy wybrany przez nas producent lodów przygotowuje lody prawdziwe, czy też raczej produkty lodopodobne. Najwyższej jakości tradycyjne lody powinny składać się z mleka, śmietanki, prawdziwego masła, starannie wyselekcjonowanych bakalii i owoców oraz równie wspaniałej belgijskiej czekolady. Wszystkie te składniki wystarczą, aby wyprodukować prawdziwe, a  przede wszystkim zdrowe lody, które zachwycą podniebienia naszych klientów.

Niestety rynek zalewa cała masa  lodów przemysłowych, czyli takich, których producenci oszczędzają na składnikach. Dowiemy się o tym, czytając etykiety na opakowaniu. Jeśli w składzie znajdziemy mleko w proszku lub wodę, to pierwszy sygnał, że producent lodów stosuje niechlubne praktyki do ich produkcji. Bardzo istotną informacją jest również procentowa zawartość owoców lub czekolady w lodach – w lodopodobnych produktach często stanowią one niecały procent! Dodatkowo jeśli lody zawierają szereg aromatów i barwników lub, co gorsze, utwardzane tłuszcze roślinne, to znak, że nie mają wiele wspólnego z prawdziwymi lodami. Warto też pamiętać, że składniki wymienione na początku etykiety stanowią informację, że jest ich najwięcej w  danym produkcie.  Istotna jest również sama waga lodów. Jeśli są one lekkie, oznacza to, że są sztucznie dopompowywane powietrzem. O tym, że nasz producent lodów jest rzetelnym i godnym zaufania dostawcą będzie świadczył fakt, że jego produkty są o wiele cięższe niż produkty lodopodobne.

Załącznik:
producent lodów.JPG

Tradycyjny producent lodów – gwarancja jakości

Wielu właścicieli restauracji i punktów gastronomicznych bagatelizuje wybór dostawcy lodów. Wynika to z braku świadomości lub z chęci oszczędności. Pamiętajmy jednak, że inwestycja w dobry produkt to gwarancja jego wysokiej jakości, która z pewnością nam się zwrócić w postaci stałych i nowych klientów. Wśród wielu producentów lodów na rynku znajdziemy tych tańszych i droższych,  mniej lub bardziej znanych. Warto zatem dowiedzieć się, w jaki sposób producent lodów je produkuje – jakich składników używa, jakie posiada receptury oraz stosuje sposoby przechowywania i transportu produktów. 

Z drugiej strony istnieje na rynku kilku tradycyjnych producentów lodów, którzy od dekad zaopatrują lokale gastronomiczne w lodowe desery. Tradycyjne receptury przekazywane z  pokolenia na pokolenia, najwyższe standardy produkcji, oryginalne przepisy modyfikowane na potrzeby panującego sezonu i nowych trendów, wysoka jakość produktów oraz ich eksport na rynek zagraniczny świadczą o tym, że producent lodów to profesjonalista w branży. Oczywiście cena ich produktów będzie zdecydowana wyższa niż  w przypadku mało znanych producentów lub producentów wyrobów lodopodobnych. Jednak warto potraktować to jako inwestycję, która  w krótkim czasie sprawi, że naszym klientom zasmakują serwowane przez nas lody. Dzięki temu będą powracali do nas częściej i chętniej, zaś sama cena deseru będzie stanowiła dla nich rzecz drugorzędną, mniej istotną niż wspaniały smak i stu procentowa naturalność naszych lodów.

Możesz także przeczytać

Leave a Comment